Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

piątek, 12 maja 2017

biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Wspaniałe i proste połączenie smaków, do tego ciasta nadadzą się każde owoce, truskawki, poziomki, wiśnie, maliny - co lubicie, bez problemów, zapraszam :)












biszkopt:
4 jaja
6 łyżek cukru
1,5 łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
szczypta soli

krem karpatkowy:
750 ml mleka
4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
250 gramów masła w temp. pokojowej

wierzch:
około 800 gramów owoców
2 paczuszki galaretki
800 ml gorącej wody


Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia, na końcu wsypujemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich do połączenia, ale nie dłużej.




Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.




Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut do "suchego patyczka"(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).




Studzimy.
Papier odrywamy do ostudzeniu ciasta.

Krem karpatkowy.
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Pozostałe mleko wlewamy do miski, wrzucamy 2 żółtka, wsypujemy obie mąki, miksujemy do połączenia, ale nie dłużej.




Kiedy mleko w garnku zawrze, wlewamy mieszankę i mieszając zagotowujemy, od momentu zagęszczenia na ogniu trzymamy około 3 minut, masę studzimy do uzyskania temperatury pokojowej mieszając od czasu do czasu by nie utworzył się "kożuszek").





Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszek, dodajemy budyń (na dwa razy) i miksujemy do połączenia składników.





UWAGA: Biszkopt jest delikatny, kremu jest sporo - nie trzeba go nasączać.

Blaszkę ponownie wykładamy papierem, na nim układamy płat biszkoptowy (papier utrzyma nam "w ryzach" tężejący krem i galaretkę).
Krem wykładamy na ostudzony biszkopt, wygładzamy powierzchnię.
Na wierzch układamy owoce (truskawki przekroiłam na połówki).




Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy na owoce, schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego ! :)



45 komentarzy:

  1. Jak zwykle rewelacyjny przepis, który nie może się nie udać.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. :))), dziękuję, również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Awww ... ale pięknie wygląda! Uwielbiam takie smaki, więc muszę koniecznie wypróbować przepis. Pozdrawiam Ewuniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ono pięknie wygląda:) Po okresie zimowym już się chce takich ciast z owocami i galaretkami. A masę budyniową uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widok tego ciasta przeniósł mnie na moment do dzieciństwa. Moja mama bardzo często piekła takie latem, kiedy tata przywoził truskawki z działki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadlam... Pyszne. Z pewnoscia zrobie dla rodzinki 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))))), cieszę się, że smakowało :D, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Dziekuje za przepis. Ciasto jest bardzo smaczne no i, co lubie najbardziej, mokre :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne... jutro zrobię,ale ile tego budyniu ma byc?😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy może być gotowy krem karpatkowy ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. może być, ale konsystencja tego kremu ma być nieco gęstsza niż przy tradydyjnej karpatce, radziłabym dodać więcej masła, min o 50 gramów więcej niż w zalecanym przepisie aby ciasto pięknie się kroiło

    OdpowiedzUsuń
  11. Napewno upieke bo wyglada wysmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile trzeba dodać tego budyniu do kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń gotujemy samodzielnie, od "zera", wszystko jak w przepisie

      Usuń
  13. Wygląda pysznie ...tylko u mnie 2,5 szklanki mleka to 750 ml...ile ma być mleka

    OdpowiedzUsuń
  14. łącznie mleka ma być 750 ml, 600 zagotowujemy, a w 150 ml miksujemy mąki, żółtka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i teraz wszystko jasne :) wychodzi na to że Pani szklanka ma objętości 330ml tak?

      Usuń
    2. nie, moja szklanka ma 250 ml, tylko połówkę zaokrągliłam, żeby było łatwiej odmierzyć

      Usuń
  15. Apetycznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  16. Super ciasto polecam każdemu

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne ciasto na zbliżające się lato. Pyszne połączenie kremu, owoców i galaretki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Biszkopt super, tylko zamiast budyniu wychodzi mi guma arabska :). Tej mąki to mają być łyżki czy łyżeczki? Pytam bo mi się mleko kończy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha, masa podstawowa ma taka być :), po dodaniu masła sprawa się odmieni jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki :)

      Usuń
    2. oczywiście wszystko jak w przepisie

      Usuń
  19. Krem się zważył przed dodaniem masła, porobiły się grudki :( ratunku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widocznie mąki nie były dobrze wymieszane, ale można go uratować, powyjmować największe grudki, maslo ubić i dodać krem, zmiksować blenderem i powinno być ok

      Usuń
    2. dodać budyń miało być oczywiście

      Usuń
  20. Czy na biszkopt wystarczą tylko 3 łyżki mąki? W przepisach które mam jest zwykle szklanka lub dwie😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąki ma być tyle co w przepisie, proszę wziąć pod uwagę, że kakao "robi" tu również za mąkę, biszkopt ma być delikatny

      Usuń
  21. W przepisie nic nie pisze o budyniu, a później pisze ze dawać budyń na dwa razy to ile ma być tego budyniu???

    OdpowiedzUsuń
  22. proszę dokładnie przeczytać przepis i instrukcję, budyń robimy samodzielnie, niczego nie brakuje

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak tylko wyjdziemy z córcią ze szpitala to od razu bierzemy się za robotę. Wygląda pysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubie duże kawałki owoców w cieście :) Więc duże propsy dla tego typu ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam takie ciasta z sezonowymi owocami,,,Ola.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam,w budyniu zrobiły się wielkie grudy, po połączeniu składników. Co zrobiłam źle, bo nie mam doświadczenia. Myślałam , ze jak zmiksuje z masłem to coś pomoże, ale niestety.

    OdpowiedzUsuń
  27. no więc takie grudy po ugotowaniu to po prostu niedokładnie wymieszany zaczyn na budyń, w zaczynie małe grudki po zagotowaniu robią się wielkie, także tutaj jest przyczyna, ta zbita w grudki mąka nie ma szans na dogotowanie po zagotowaniu niestety

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepysznie wygląda :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto pyszne tylko z tym budyniem trochę dziwnie wychodzi. Nic o budyniu nie jest napisane w składnikach, a nagle "dodać budyń".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))), wszystko jest jak trzeba, budyń robimy tutaj sami od przyslowiowego "zera", proszę dokładnie wszystko przeczytać

      Usuń
  30. ciasto ZROBIŁAM dla pań z przedszkola na zakończenie roku,,,były zachwycone,,,każda prosiła o przepis,więc odesłałam je na mój ulubiony blog kulinarny Z CUKREM PUDREM....pozdrawiam serdecznie Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również ostatnio często korzystam z tej strony :-) Przepisy są bardzo dobre mnie i mojej rodzinie bardzo smakują :-)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)